Toeristische attracties in Zweden – Een persoonlijke Top-10

Zweden is een van de best bewaarde geheimen van Europa. Het land heeft zo veel te bieden. Bovendien is het er tegenwoordig heel betaalbaar en is het klimaat er veel beter dan de meeste mensen denken.

Om je een idee te geven wat er te zien is, heb ik een top-10 gemaakt van toeristische attracties in Zweden. Hier zijn ze – in willekeurige volgorde.

Stockholm

Stockholm heeft het allemaal: een unieke ligging, geweldige architectuur, historische bezienswaardigheden, beroemde musea, enorme parken, een bruisend nachtleven, trendy winkels – en een archipel van 24.000 eilanden om de hoek. Het is ook een opmerkelijk schone en veilige stad. Als je Stockholm niet hebt gezien, heb je Zweden niet gezien.

Gotland

Als je het over toeristische attracties in Zweden hebt, zou je niet meteen aan stranden denken. Maar er zijn stranden in Zweden. Enkele van de beste zijn te vinden op het Baltische eiland Gotland, dat populair is bij de Zweden en elke zomer duizenden bezoekers trekt. De ommuurde middeleeuwse stad Visby is een attractie op zich.

Siljan meer

Dit meer ligt in het hart van Dalarna, Midden-Zweden, en is het centrum van folklore en traditie. Dalarna is een populaire vakantiebestemming in de zomer. Duizenden Zweden bezoeken elk jaar Leksand om de midzomerpaal te zien staan. Het nabijgelegen stadje Rättvik is beroemd om zijn volksdansen. Ook een bezoek waard is het berenpark in Orsa.

Mijnen

Mijnbouw heeft altijd een speciale aantrekkingskracht gehad. Mijnen behoren tot de spannendste toeristische attracties in Zweden. Drie zijn een vermelding waard. De kopermijn van Falun, Dalarna (nu op de Werelderfgoedlijst), en de ijzerertsmijnen van Kiruna en Gällivare in Lapland. U kunt een rondleiding boeken en zelf naar beneden gaan.

 

 

Nationale Parken

Zweden heeft tientallen nationale parken en natuurreservaten. Zelfs Stockholm heeft een nationaal park binnen zijn stadsgrenzen! De meest indrukwekkende landschappen – wilde rivieren, diepe valleien, donkere bossen, hoge bergen – vind je in Lapland in het noorden. Erg populair is Abisko, een geweldige plek met de beroemde bezienswaardigheid Lapporten. Ook aan te bevelen is het Padjelanta park.

Bohuslän

Bohuslän is het gebied aan de westkust van Zweden, ruwweg gelegen tussen Göteborg en de Noorse grens. Het wordt gekenmerkt door rotsachtige versplinterde eilanden en kleine vissersgemeenschappen. Een prachtig landschap, en een van de beste toeristische attracties in Zweden volgens de Zweden.

Götakanaal

Een van de meest populaire attracties in Zweden. Maak een cruise van Göteborg naar Stockholm met een oud schip, door een rivier, drie kanalen en acht meren over te steken, 66 sluizen te passeren en over twee zeeën te varen. Het Götakanaal is een van de aangenaamste waterwegen in Zweden.

Inlandsbanan

Of de Inland Railway. Een geweldige reis voor liefhebbers van treinreizen, over de poolcirkel. De Inlandsbanan loopt van Kristinehamn aan de oever van het meer Vänern naar de wildernis bij Gällivare, Lapland. Afstand: ongeveer 1300 km. Je kunt stoppen waar je wilt of overnachten en een koffer meenemen!

Kungsleden

De bekendste wandelroute van Zweden, 500 km lang en leidend van Abisko naar Hemavan (zuid). Goed gemarkeerd en populair, met hutten langs de route die druk kunnen zijn in het vakantieseizoen. Je passeert de enorme Kebnekaise en enkele van de wildste natuurparken van Zweden op deze tocht.

Het meer van Storsjön

Storsjön (het Grote Meer in het Zweeds) in de provincie Jämtland is het Noordse Loch Ness. De plaatselijke bevolking gelooft dat er een monster in het donkere water zit – en typisch Zweeds, het monster wordt zelfs bij wet beschermd! Het gebied rond Storsjön heeft nog veel meer te bieden, met hooglanden, wandelpaden en het sympathieke Östersund als grootste stad.

Comments are Disabled