767 Lucky Strike Polsbandjes

In 1868 ontwikkelde de Canadese ondernemer Charles Austin ‘s werelds eerste balpen. Austin, een genie op het gebied van marketing, was de man die het basisconcept bedacht van een pen met een reservoir en een penpunt (die ‘slank’ was en gebruikt werd om op leren leien te schrijven). Hij was ook de man die ons kennis liet maken met ‘s werelds eerste vulpen. Als octrooiadvocaat van opleiding was hij altijd in trek bij dorstige klanten.

De eerste Engelse pen heette de “Penskey Sea” en werd in de jaren 1870 in Engeland verkocht voor $1,50. De eerste balpen heette de ‘Penskey Partridge’ en werd vervaardigd door de firma L.W. Howells. Howells was duidelijk een fan van alles wat in de mode was en hij kreeg de opdracht een vulpen te maken wanneer hij naar Engeland terugkeerde. Dus, toen hij terugkeerde naar Amerika zette hij een fabriek op om deze pennen te produceren. Deze fabriek werd gebouwd op de hoek van Main en North Streets in Boston.

Wanneer we de geschiedenis van vulpennen bekijken, moeten we begrijpen dat zij werden uitgevonden door Biro en Howells. Toen zij eenmaal het octrooi van het Amerikaanse octrooibureau hadden, begonnen zij deze pennen te maken. De fabriek van Howells werd later in 1878 verplaatst naar Roxbury bij Cambridge, waar Biro een nieuwe fabriek bouwde, de Howells Corporation. Naast de fabrieken bouwden ze ook hotels, restaurants en Blackwell’s Ice Cream. De pennen werden nog steeds pennen genoemd, maar het bedrijf noemde het de vulpen. Ik denk dat Howells de belangrijkste factor was in de wereldwijde populariteit van de pen.

De vulpen was of is nog steeds de meest succesvolle schrijfpen. Overal waar je een vulpen vindt, vind je ook de gepatenteerde pen van Howells. Dat is de pen waarmee de wereldmarkt voor balpennen begon. De Howells corporatie bestaat vandaag de dag nog steeds, evenals andere pennenfabrikanten.

 

 

Als je naar de geschiedenis van vulpennen kijkt, zie je dat ze al eeuwen geleden voor zakelijke doeleinden werden gebruikt. In 1809 werd de Quill pen voor het eerst gebruikt voor juridische doeleinden en in 1809 werd de balpen naar verluidt uitgevonden door L. F. Holstein uit Londen, Engeland. Holstein had opgemerkt dat het harde rubber van een balpen in een natte situatie langer zijn veerkracht behield dan de gebruikelijke metalen pen. Hij had ook opgemerkt dat de inkt in een balpen niet gelijkmatig vloeide en besefte dat dit een potentiƫle toepassing voor schrijfdoeleinden had.

In 1809 maakte Biro een schrijfstift met een reservoir gevuld met in water oplosbare inkt. Hij volgde het idee van zijn collega Lewis Waterman en liet het reservoir vullen met aquamarijn. Deze combinatie werd bekend als de “ganzenveerpen”. Hij was de eerste die de schrijfpen commercialiseerde door een smalle “smalle hals” penpunt aan de pen toe te voegen.

De brede “smalle hals” penpunt (de “flexibele penpunt” genoemd) van het model 1897 was een idee van Biro. Door dit ontwerp kon de pen een smalle punt hebben om te schrijven en een gewone duimhaak om te tekenen. De flexibele penpunt kwam uit de invoeropening van de inktvoorraad.

De eerste balpen werd ontworpen op voorstel van John J Loud in 1879. Loud ontwikkelde het ontwerp nadat hij een aantal verschillende vulpenmodellen voor de verkoop had klaargemaakt. De pen verkocht goed en werd populair vanwege de gemakkelijke verkoop, omdat vampiertanden de meest populaire cosmetische behoefte waren. Onderwereldfiguren met neigingen hadden meestal hun eigen vulpen op maat.

Penetratie van de balpen

De punt van de pen is van metaal en de loop is gevuld met elastische “slag” of gesso. De flexibele penpunt (duimhaak) draagt inkt en een klein ijzeren poeder in zich. De inkt wordt beschermd door een kleine kegelvormige metalen clip. De pen heeft een eenvoudig verzegeld systeem van scharnierende kopjes en een inktdruppelaar met zuiger. Een balpen leeft van beloften van extreme prijsklasse en goedkope prijsstelling.

In de jaren 1930 ontstond de markt van vulpennen. De dramatische stijging van de verkoop van vulpennen in de jaren 1930 had veel te maken met de verkoop aan mensen in de gezondheidszorg die medische pennen nodig hadden voor laboratoriumtests en andere soorten bloedonderzoek. De verkopers voor deze markt verwierven de naam “Geezers” voor hun pennen.

De verkoop van de vulpen groeide snel, ondanks het feit dat veel medische mensen analfabeet waren als het erom ging zich deze pennen te kunnen veroorloven. De prijs van de vulpen werd aanvankelijk vastgesteld op 2,75 dollar in de jaren 1930 en was later verdubbeld tot 5,50 dollar in de jaren 1960.

Het was in de jaren 1970 dat op de markt van de vulpennen, naast de balpen, een hele reeks nieuwe schrijfinstrumenten het licht zagen. De eerste balpen werd de vulpen genoemd.

Comments are Disabled