Home arrow Museum(lijn) arrow Vanaf 2009 stoomtrein Sneek - Stavoren
       Home    Gastenboek    Contact    Alle koppen    Bladen    Boeken    DVD's    Disclaimer    

Menu
Home
Gastenboek
Contact
Alle koppen
Bladen
Boeken
DVD's
Disclaimer
Fotoalbums
Nieuwe foto's
Fotoserver
Foto's bijbestellen
Uw foto 2006
Foto's van lezers
Video
Alles YouTube
Alles op Zideo.nl
Alles Vimeo
Videolinks
Afspeellijsten
Video's 2008
Video's 2009
Evenementen
Rail 2012
Ruilbeurzen en clubmanifestaties
Eurospoor 2012
Eurospoor 2011
Eurospoor 2010
Eurospoor 2009
Grote evenementen
Zeeuwse Modelbouwshow
Modelspoordagen
Archief
Grootspoor
Overzicht
NS materieel
NS bedrijf
Syntus
Hispeed
Hispeed boeken
Railion
Treinongelukken
Autoslaaptreinen
HSL-zuid
Foto's van lezers
Museum(lijn)
Archief (oud)
Modelspoor
Overzicht
Modellen
Archief (oud)
Modelcircus
Madurodam
Railz Miniworld
Links
Nieuwe links
Grootspoor
Modelspoor
België
Teruglinken
Websitetips modelspoor
Video-links
Link aanmelden
Nieuwslinks 2011
Nieuwslinks 2010-2009
Nieuwslinks 2009
Nieuwslinks (archief)
Downloads
Treintjes.info
Bureaubladen
Treintjes.net
Puzzel
[Uw vragen]
RSS-nieuws
Treintjes.info
Storingen NS
Webpers
Station Roosendaal
Thuishobby
Dagjeuittips
Roosendaal op internet
CabaretLinks
Circuslinks
WeerLinks
Kerst op internet
Sinterklaas op internet


TREINTJES - TREINENNIEUWS.NET in 2013:

Wij hebben een nieuwe site in gebruik genomen die ook op iPads en smartphones beter leesbaar is. Nieuwe artikelen in 2013 verschijnen op deze nieuwe site. Maar voorlopig kunt u deze site ook nog gewoon blijven bekijken, als archief, want alle archieven zijn nog niet verhuisd.

>> NAAR DE NIEUWE SITE


Wit u onze sites bookmarken? Gebruik dan deze urls: oude site: www.treinennieuws.net/cms
nieuwe site: www.treintjes.net/nieuws
U komt dan altijd op de juiste site uit!
Vanaf 2009 stoomtrein Sneek - Stavoren Print E-mail
zondag, 15 juli 2007
ImageDe Friese Stoomtrein Maatschappij (FSM) gaat op het traject Sneek < > Stavoren vanaf 2009 toeristische treindiensten onderhouden. Daarmee wordt het langste toeristische stoomtraject van Nederland gerealiseerd. Het eerste jaar zal gereden worden in het verlengde toeristenseizoen, dat loopt van mei tot en met augustus.


Voorlopig wordt uitgegaan van drie ritten per dag van donderdag tot en met zondag. Alle ritten worden uitgevoerd in goed overleg met Arriva, zodat de reguliere diensten van Arriva geen hinder ondervinden. Op alle stations langs de lijn Sneek < > Stavoren kan worden in- en uitgestapt. Het beoogde traject loopt van Sneek naar Stavoren, met vaste haltes in IJlst, Workum, Hindeloopen en Molkwerum. En met een stop bij de nieuw aan te leggen halte in Oudega.
Kaarten kunnen on-line of in de trein worden gekocht. Via de website van de FSM is live te volgen waar de trein zich bevindt.

De treinen

De FSM kiest ervoor om al het materieel nieuw te laten bouwen op basis van oude technieken maar met de laatste state-of-the-art toepassingen ten aanzien van milieu, veiligheid en toeristische beleving.
De bio-brandstof computer-gestookte tenderlomotieven serie 700 zijn voorzien van actieve filters in de schoorsteen. Deze locs hebben voor de tweede wereldoorlog gereden van Leeuwarden naar Stavoren met onder andere de boottrein naar Amsterdam. Bij de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij droegen ze de nummers 701 t.m. 751. De eerste loc werd in dienst gesteld in 1898 en de laatste in 1905. Het ontwerp komt van Sharp, Stewart & Co, Ltd, Atlas Works in Glasgow waar ook de eerste serie is gebouwd.
De loc heeft een lengte van 12461 mm over de buffers, een trekkracht van 5200 kg en een grootst toegestane snelheid van 90 km/h in beide richtingen.
Bij het nabouwen wordt gebruik gemaakt van de originele tekeningen die zich in de archieven van Het Utrecht Archief bevinden. Er worden twee werkende locs gebouwd en één niet werkende loc t.b.v. het museum “Treinen op Zee” .
Diesellocomotief serie Serie 2400 / 2500: Voor rangeerwerk en het afslepen van een gestrande stoomtrein wordt één diesellocomotief van de serie 2400/ 2500 nieuw gebouwd. De loc gaat rijden op bio-brandstof, wordt computer- gestuurd en voorzien van actieve filters op de uitlaten.
Rijtuigen: Vier personenrijtuigen tweede klasse, één personenrijtuig eerste klasse, één gehandicapten-/fietsrijtuig, één complete dinertrein bestaande uit eerste klas authentieke rijtuigen voorzien van moderne keukenfaciliteiten
De stijl van de personenrijtuigen is van voor de Tweede Wereldoorlog rekening houdende met de thans geldende veiligheidseisen.
Voor de dinertrein geldt de Oriënt Expresse als voorbeeld/


Image

Emplacementen

De hoofdactiviteiten vinden plaats in Sneek. Hier komt een grote werkplaats voor twee stoomlocomotieven, stalling voor de verschillende rijtuigen, kantoorruimten en een attractief bezoekerscentrum.
Voor het ‘ouderwetse’ ontwerp tekent bureau van Overbeek van Tromp Architectuur BV te Joure. De loodsen worden voorzien van actieve filters boven de schoorsteen van de stoomlocomotieven zodat bij het opstoken er geen vervuiling naar buiten treedt.
De rails voor het emplacement zijn afkomstig van het oude industrieterrein in Leeuwarden en geschonken door de gemeente Leeuwarden.

Het vertrek van de trein vindt plaats in een eigen station dat deel uitmaakt van de Stoom Stad Sneek. Tot de realisatie van de Stoom Stad Sneek vertrekt de trein van een perron op het eigen emplacement.
In Stavoren komt op het oude emplacement een nieuw eigen perron met omloopspoor. Op deze wijze kan de stoomtrein van de baan af, zodat Arriva er met de Spurt de reguliere diensten kan uitvoeren.
De aankleding van het emplacement zal in de geest en stijl van voor de tweede wereld oorlog zijn. Zo komt er een imitatie kolenbunker en een werkende watertoren. Nader onderzocht wordt of er een draaischijf kan komen zodat bij stoomfestivals de bezoekende stoomlocomotieven kunnen worden gedraaid.
En ten slotte komt er op het emplacement de oude loods van de NTM waarin wordt gevestigd het museum “Treinen op Zee”. De rails zijn afkomstig uit het Havengebied van Harlingen en geschonken door het Wetterskip Fryslân.

rmw treintjes kortingscoupon 20110801.jpg
>> Meer over Railz MiniworldDVD-TIP


VEOLIA-TREINSTEL IN N

>> N-treinstel Stadler GTW 2/6 van Veolia bij Conrad.nl. Rijdt in LimburgGrootspoor overzicht
Stations
Spoorlijnen
Spoorlijnen Hanzelijn
Spoorlijnen HSL-zuid
Spoorlijnen Betuweroute
Autoslaaptreinen
NS Materieel
NS organisatie
Railion
Ongelukken binnenland
Ongelukken buitenland
Spoorlijnen buitenland
Buitenland
Spoorondernemers diversen
Hispeed
NS materieel
mod_vvisit_counterPageviews vandaag501
mod_vvisit_counterPageviews gisteren1359
mod_vvisit_counterPageviews deze week2855
mod_vvisit_counterPageviews deze maand91214
Heeft u ook mooie treinfoto's? Mail ze dan naar de redactie van www.treintjes.info. De mooiste komen in een >> speciaal fotoalbum


Treinboeken
bij BOL.com


Treinboeken bij BOL


MODELSPOOR CONRAD
>> Treinen en modelspoor:
via internet bestellen en
het wordt snel thuisbezorgd.

MODELSPOOR CONRAD
>> Treinen en modelspoor:
via internet bestellen en
het wordt snel thuisbezorgd.Cadeau-ideeën bij Conrad.nl
Modeltreinen en toebehoren

  Treinennieuws.net en Treintjes.info worden gemaakt door www.Webpers.nl